Daalarna Atelier

Az elmúlt hónapok nagyon mozgalmasak voltak számotokra: új varrodába költözött a csapat, ami régóta szívügyed volt és ezzel együtt hatalmas mérföldkő a Daalarna életében is.

"Igen, ez egy hosszú folyamat eredménye. Körülbelül két-három éve kinőttük a varrodánkat, tehát már azóta tudtam, hogy váltanunk kell, de úgy szerettem volna kivitelezni mindezt, hogy ne csak elköltözzünk és elférjünk egy nagyobb helyen, hanem ezzel együtt olyan munkakörülményeket is teremthessek, amelyek teljesen 21. századi megoldásokat biztosítanak a csapatomnak. Számomra nem csak az a fontos, hogy egy ruha elkészítéséből profitunk származzon – természetesen elengedhetetlen ez is, de nem elsődleges cél.

Ez a szemlélet ma sokkal inkább jellemző az üzleti világra, nézzük csak meg, milyen szépek a bankok vagy a Prezi irodája, ahhoz képest, ahogy egy külvárosi varroda kinéz. Pedig számomra ugyanolyan értékes, sőt a szubjektív szempontjaim szerint értékesebb egy varrónő munkája, mint egy szoftvermérnöké. Úgyhogy ha babzsákot nem is teszek a varrodába – hiszen a kreatív szellemi munka nálunk egy erőteljes kézművességben valósul meg –, de olyan környezetet szerettem volna létrehozni, ami inspirálja őket is és pusztán ezáltal is érzik, mennyire fontosak. Hiszem, hogy ez a végeredményen is látszik. Manapság egyre többet beszélünk arról, milyen szörnyen bánnak Ázsiában, Afrikában a multinacionális vállalatok a dolgozókkal. Háromgyerekes anyaként nem tudnám elviselni, hogy az én ruháimat gyerekek varrják vagy gyöngyözzék embertelen körülmények között, pedig anyagilag sokkal jobban megérné, mint fenntartani egy húsz fős varrodát Budapesten. Manapság már sok cég beszél fair trade kereskedelemről, de szerintem kevesen valósítják meg ténylegesen, a gyakorlatban is. Ha baleset van, probléma merül fel, akkor többnyire hárítanak, pedig bármelyik nagy multinacionális vállalat megengedhetné a profitjából, hogy Bangladesben olyan varrodát építsen fel, ami emberi körülményeket teremt, mégsem teszik."

A cikk folytatása elolvasható a Secret Stories-on:

https://secretstories.hu/interjuk/benes-anita-interju-daalarna/