Benes Anita a Daalarna vezető tervezője, három gyermek - Áron, Sára és Ábel - édesanyja.

benes anita

 

Benes Anita a Daalarna vezető tervezője, három gyermek - Áron, Sára és Ábel - édesanyja.

           / Daalarna - vezető tervező

           / Iparművészeti Egyetem Mesterképző Intézete - Divattervező Mesterdiploma

           / ENSAD Párizs

           / Iparművészeti Egyetem, Budapest

           / Művészeti Szakközépiskola, Pécs

A magyar esküvőszakma Benes Anitát 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is az év esküvői öltözék tervezőjének választotta. Munkáját nemcsak itthon, de külföldön is elismerik: a Kínában rendezett Miss World 2012 döntőjében a magyar szépségkirálynő Daalarna ruhája elnyerte a World Fashion Designer Award-ot, vagyis a legszebb estélyi ruhának járó elismerést. 2013-ban a Glamour Women of the Year gálán Benes Anita kapta az év divattervezője díjat. 2017 decemberében az Ernst & Young – Az Év Üzletembere gálán Anita vehette át a díjat „Közös értékteremtés a vásárlókkal” kategóriában. 2018 májusában pedig a Femcafe.hu által szervezett Inspiráló Nők Estjén Benes Anita nyerte el 'A leginspirálóbb divattervező'-nek járó díjat.

A Daalarna 2013-ban kezdte el nemzetközi terjeszkedését: Benes Anita Milánóban, New Yorkban és Londonban is bemutatta már kollekcióját. Magyarországon kívül már több mint 30 külföldi szalonban is elérhetőek a Daalarna ruhák, többek között az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Hong Kongban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Írországban, Ausztriában és Svájcban. 

 

INTERJÚ BENES ANITÁVAL

Nagyon sokan terveznek esküvői öltözékeket. Mitől sikeres ma Magyarországon egy ezzel foglakozó divattervező?

- Úgy gondolom, ebben a szakmában csak úgy lehet sikeres valaki, ha nem köt kompromisszumot mikor az igényességről, minőségről, szakmai hozzáértésről vagy vásárlói kiszolgálásról van szó. Ma kizárólag egy vevőközpontú, a haladó design trendeket maximálisan követő, modern üzleti elvekkel vezetett cég tud megfelelni ezeknek. Ezért váltottam 2002-ben, és létrehoztam a Daalarna Couture-t, melyben önállóan, maximális szakmaisággal tudom megvalósítani terveimet.

Hogyan jellemeznéd a Daalarna stílusát?

- A Daalarna  egy haladó, jövőbemutató designt megvalósító tervezőcég. Letisztult irányzatok, kifinomult, könnyed, elegáns formák jellemzőek minden téren. Fontos érték a kifogástalan minőség és a maximális igényesség. Meghatározó trendek az olasz, francia és angol stílusjegyek.

Miből áll a napi munkád?

- Tulajdonosként és tervezőként egyaránt vannak feladataim. Nagyon sok, a saját szakterületéhez kiválóan értő munkatárssal dolgozom, csak így tudok a tervezésre és a vevőkkel való személyes kapcsolatokra koncentrálni. Az üzletvezetést, gyártást, kereskedelmet, marketingkommunikációt, üzletfejlesztést kollégáim művelik. Azt hiszem, a siker titka mindenképpen az, hogy a legrátermettebb embereket tudd magad köré gyűjteni, csapatba gyúrni és motiválni.

Milyen menyasszonyok keresik fel a szalont?

- Főleg azok a nők keresnek fel bennünket, akik szeretnének igazán nőként férjhez menni. Nem akarnak jelmezbe öltözni, nem akarnak nehéz, műanyag-habcsók költeményekben örök hűséget esküdni. Kedvenc márkáik, kialakult értékeik vannak, mernek trendik lenni. Szeretnek jól kinézni a hétköznapokon is, gondot fordítanak megjelenésükre, stílusukra, és fontos számukra, hogy mindig egyéniségek maradjanak. Lényeges a belső harmónia mellett, hogy környezetük is elismerje őket.

Hogyan készülnek a ruhák?

- Mindenkivel személyesen foglalkozunk. Ezek többnyire a szokásosnál mélyebb emberi kapcsolattá alakulnak, mivel a ruhatervezés kitárulkozás a megrendelő részéről, vágyait kell megvalósítani, lelki problémáit kell kezelni, testi gyengeségeit kell korrigálni. Kész mintadarabok, fotók, rajzok alapján általában több beszélgetés után alakul ki a végleges terv. Örülünk, ha valakinek határozott elképzelése van, másoknak tanácsot adunk, mi is áll igazán jól egyéniségéhez. Az öltözékhez kapcsolódó kiegészítőket, cipőt, virágot, stólát szintén a ruhához tervezzük. Mindig megfelelő időt szánunk a tervezésre, hiszen az esküvő az élet egyik legfontosabb, legszebb pillanata, amit meg kell tisztelni. A ruhát tehát a menyasszonnyal közösen alkotjuk meg, fontos, hogy olyan darab legyen, melyben párja imádni, barátai irigyelni, rokonai csodálni fogják.